iOS 13 pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze, powiadamiając Cię o usunięciu aplikacji zawierającej subskrypcje
Aplikacje wykorzystują różne systemy płatności, aby utrzymać się na powierzchni i zapewnić swoim użytkownikom ekskluzywne usługi lub produkty. Jedną z najczęściej używanych w telefonii komórkowej są miesięczne subskrypcje, które umożliwiają dostęp do funkcji premium za stosunkowo niskie miesięczne opłaty, chociaż ta ostatnia zależy od każdego programisty. Chodzi o to, że stanowią one źródło stabilnego dochodu dla firmy, aby mogła dalej ulepszać usługi.
w Sklep z aplikacjami , tego typu subskrypcje i płatności w aplikacji są bardzo kontrolowane. Wszystkie muszą przejść przez bramkę płatniczą Apple, co w ostatnich latach wywołało spore kontrowersje z powodu prowizji nakładanych przez firmę. Dzięki temu, jabłko doskonale zna subskrypcje związane z aplikacjami naszych urządzeń lub przynajmniej te, które nabyliśmy z iOS.

Z iOS 13 , Apple wykorzysta te informacje do przypomnienia o subskrypcjach, które zakontraktowaliśmy, więc gdy spróbujemy odinstalować aplikację z aktywną połączoną subskrypcją, system iOS uruchomi ostrzeżenie. Szybko, jak informuje Federico Viticci z Twittera, będziemy mieli możliwość zarządzania naszymi subskrypcjami lub po prostu utrzymywania aktywnych płatności bez wprowadzania jakichkolwiek zmian.
Nigdy wcześniej nie widziałem tego alertu - Apple poinformuje Cię teraz, czy usuwana aplikacja ma nadal aktywną subskrypcję. Dobry film.
(Zrobiono na iOS 13 beta 2.) pic.twitter.com/WU57nS8Ziv
- Federico Viticci (@viticci) 18 czerwca 2019 roku
Ta funkcja, choć dla wielu wyda się niepotrzebna, pozwoli uniknąć przypadkowych, powtarzających się płatności, które w wielu przypadkach nie podlegają zwrotowi. Czasami po prostu zakładamy, że usunięcie aplikacji i zamknięcie jej spowoduje wyłączenie wszystkich płatności lub nie jesteśmy pewni, czy ją wyłączyliśmy i nie wiemy, gdzie znaleźć ustawienia subskrypcji. Dzięki temu te problemy zostaną rozwiązane dla użytkowników subskrypcji w iTunes.


